Boeddhistische wijsheden

Wat is het boeddhisme?
Al meer dan 2500 jaar, is de religie die we vandaag kennen als het Boeddhisme de primaire inspiratie achter vele succesvolle beschavingen. Vandaag de dag zijn een groot aantal mannen en vrouwen met diverse achtergronden in de ban van de leer van Boeddha. Uit zijn leer zijn talrijke boeddhistische wijsheden ontsproten. Bekijk hieronder meer informatie en mooie boeddhistische wijsheden. Ook heb je de mogelijkheid om zelf een Boeddhistische wijsheid te delen met anderen en zelf een wijsheid toe te voegen aan deze pagina.

Maak hieronder je keuze en bekijk de teksten & kaartjes:

Tekst

* Door hierboven of hieronder te klikken word je doorverwezen naar Greetz

Boeddhistische wijsheden:

  • ” We worden gevormd door onze gedachten. We worden wat we denken Wanneer de geest zuiver is, dan zal de vreugde ons volgen als een schaduw die ons nooit verlaat. “
  • ” Om te genieten van een goede gezondheid, om het ware geluk in je familie te brengen, om vrede en rust als een discipline te brengen moet men eerst de eigen geest beheersen. Als de mans zijn gedachten kan beheersen kan hij de weg naar de Verlichting vinden ”.
  • ” De gedachte manifesteert zich als een woord. Een woord manifesteert zich als de daad. De daad ontwikkelt tot een gewoonte. En de gewoonte verhardt in het karakter. Dus ga met je gedachten om met zorg en laat ze uit liefde en zorg voor alle wezens geboren worden.”
  • ” Een gezin is een plek waar geesten in contact komen met elkaar. Als deze geesten elkaar liefhebben zal het huis zo mooi zijn als een bloementuin. Maar als deze geesten niet in harmonie omgaan met elkaar is het als een storm die ravage aanricht in de tuin. ”
  • ” Het geheim van gezondheid van zowel lichaam als geest is niet te rouwen voor het verleden, je geen te maken zorgen over de toekomst, of te anticiperen op problemen, maar om verstandig en ernstig te leven in het huidige moment. “

De centrale leer van de Boeddha, waar omheen al zijn wijsheden draaien, zijn de vier edele waarheden :

  1. Alle wezens, menselijke en andere, worden getroffen door allerlei teleurstellingen, verdriet, pijn, angst etc. Kortom ze zijn onderhevig aan lijden.
  2. De oorzaak van dit lijden is verlangen, geboren uit de illusie van een ‘ ziel ‘.
  3. Lijden heeft een definitief einde gemaakt aan de ervaring van de Verlichting (Nibbana) dat is het volledig loslaten van de illusie van de ‘ ziel ‘ en de daaruit voortvloeiende beëindiging van begeerte en kwade wil.
  4. Deze rustige en zalige verlichting wordt bereikt door een geleidelijke training, een pad genaamd de Middenweg of het achtvoudige pad dat we moeten volgen.
Boeddhistische wijsheden
(Bron: Greetz)

Het is niet te verwonderen dat men in het Engels spreek over Boeddha als ” The Enlightened One ” of ” The Awakened One “, dat verwijst naar iemand die het Licht heeft gezien.

Meer spreuken en wijsheden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *